Skrivdag.

Idag har jag skrivdag hemma. Det är skitsvårt. Jag vet inte vad det har varit med mig senaste tiden, det är som att orden bara fastnar. I. Mig.

Kanske är det stressen i att man vet att man måste skriva. Orden måste komma. Något måste skapas. När man har signat avtal och gått ut till hela världen med att en bok ska komma, måste även orden komma. Som på beställning även om det är omöjligt.

Det är roligt för de som inte jobbar med kreativa yrken som skapas hemifrån, tycker att en människa som jobbar hemma i stort sett är ledig. Jag har inte hunnit vara egen/frilansare/whatever i mer än ett par månader men får ändå regelbundet höra ”du gör ju ingenting!” ”du är ju bara hemma” ”åh så skönt det hade varit om man hade ditt jobb”.

Jag blundar och så tänker jag ”nej – åh så skönt det hade varit att ha DITT jobb.”. För ibland äter orden upp en även fast det ska vara tvärtom. Det är svårt att skriva en bok, det är även svårt att skriva kortare texter som krönikor eller ibland blogginlägg. Att skriva är en konstform som är svår att hantera. Jag fastnar på vartenda ord just nu. Dessutom – precis som för de flesta andra – så är jag min egen största kritiker. Och då är jag ändå omringad av kritiker runt omkring mig 😉

Det hade varit skönt att bara blunda och helt plötsligt vara tillbaka i min lilla skrivbubbla i Costa Rica. Där ramlade orden genom fingrarna.

Nåväl, nu checkar jag ut från internet några timmar, så hörs vi senare igen. <3

d4b11ec05c7b5a2e0c4803f0d7759e2e_980x0_c_85_s_v4

60a90cc6e804f8e843d24e69cf99a712_980x0_c_85_s_v4

407698f5b6233e16894798b937995b45_980x0_c_85_s_v4

Vi avslutar med tre texter av geniala Bodil Malmsten, som tyvärr gick bort i cancer tidigare i veckan. Texterna är lånade av Sandra Beijer och tagna ur hennes bok ”Konsten att skriva”.

  1. Som när man sitter och skriver på sin avhandling. ”du är ju bara hemma” eller ”det är väl bara o skriva”….. mmmmmmmmmm….visst.

  2. Hej, vi är ett stort gäng som håller på att planera en möhippa för en kompis.
    Tanken är att vi ska avsluta på en restaurang inne i Stockholm, Söker därför tips av dig.
    God mat och väldigt härlig stämning är väl det vi söker. Har du några tips? 🙂

  3. Jag studerar en utbildning på distans (och arbetar deltid) och får ständigt höra att jag ”bara är hemma” heltiden och borde väl hinna med att göra annat, såsom att hjälpa andra med sysslor…

  4. de är inte så konstigt att det blir svårt att skriva med en deadline. kreativitet är en process, och när vi blir stressade och måste leverera blir det svårare att vara kreativ. det är svårt att förklara, men här är en länk till en kille som föreläser om kreativitet: https://www.youtube.com/watch?v=tEs0A1RMx7U

    Titta på den, han förklarar bättre. Han är dessutom väldigt inspirerande, filmen är knappt 3 min, så den hinner du nog se. Tips!

    Hoppas det släpper snart, jobbigt när man fastnar.. kram

  5. Hej Mikaela! Mitt tips är att skapa väldigt tydliga ritualer och rutiner och att hålla på dem väldigt hårt. Inte kolla mobilen, inte kolla mejlen. Sätt på stör ej. Tänd rökelse, eller vad du nu gillar, meditera innan. Och sedan bestämmer du: Nu sitter jag här i 3 timmar (ex. med kort paus), och det spelar ingen roll vad som kommer – bara det kommer något. Skriv massa massa massa text. Det kanske känns som skit. Men sen kommer något glimra till. Tänk att det inte är du som ska avgöra om det är bra eller dåligt – i ett första skede, censurera ingenting. Acceptera att mycket, mycket kommer att vara dåligt. Du kan alltid redigera senare. För mig funkar det bäst att gå upp tidigt på morgonen, innan dagen har hunnit tränga sig på. Lycka till! /Från en annan som skriver

  6. Hej forni.
    Känns som det är svårt att ge dig feedback utan att bli påhoppad. Men jag tror du tänker lite för mycket ”nu gör jag det här under den här tiden”, fast du egentligen måste det låta ta den tiden det tar. Om du verkligen vill något kommer du på ett sätt för att göra det.

    sen undrar jag med där här med reklam. Om kenza nu har så stor blogg och lever på den utan massiva reklam-inlägg, hur kan inte du göra det?

      1. Kenza har även löpane samarbete med Nelly.com och har gjort samarbete med bl a Sweed Lashes, Daniel Wellington och Scorett nyligen. Sen kan man ju också se det som om hon gör massvis för reklam för sitt egna bolag Ivyrevel.

        1. Kenza är väl en av de bloggarna som har mest reklam och dessutom har hon väl rätt många fler läsare än Michaela. Alla länkar till plagg och annat är adlinks, Ivyrevel nämns och visas upp hela tiden (det är reklam även om det är kenzas märke) och det kommer upp reklambanners mellan flera inlägg. Tycker inte detta är fel, men tycker att alla måste sluta tjata om reklam någon gång. Alla vet varför den finns där, och den kommer inte försvinna.

  7. Förstår precis hur du menar. Jag pluggar på distans och får så ofta höra att det måste vara skönt att vara ”hemma och ledig”. Jo men visst, jag pluggar ju bara från 8 på morgonen till ca 22 på kvällen. Oavsett om det är måndag eller lördag. Det är jätteskönt, verkligen.

  8. Men alltså skoja, får du såna kommentarer? Folk alltså….
    Du är grym och ser fram emot att läsa din kommande bok (flowet kommer komma!) och följa alkt du tar dig för framöver. Lycka till och kör på!

  9. Fint skrivet om hur det kan kännas att ibland inte få ut något i skrift, något som brukar falla sig naturligt ofta. Jag kan vara likadan, men då beror det på att jag nästan har för mycket att skriva om så att det blir stopp, för man vet inte vart man ska börja. Men sedan ska ju inte jag skriva en bok heller så där är vi väl i olika stadier i livet 😉 ser fram emot din nya bok, tycker du skriver alldeles fantastiskt och att du verkar vara en lika fantastisk människa!
    / Alexandra

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi