Ett recept på zucchinibiffar

I samarbete med Mathem

Hej söndag!

Det gråa täcket ligger kvar över oss men just på söndagar gör det ingenting tycker jag. Då är det bara mysigt. Man kan ligga i soffan hela dagen utan dåligt samvete, plöja serier och laga god mat när kvällen kommer.

Här kommer ett tips på ett supergott (lakto ovo-) vegetariskt recept som vi lagade i förra veckan! Verkligen hur gott som helst. Klicka hem det hos Mathem idag, i lugn och ro från soffan, så kan du laga det till måndagsmiddag imorgon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zucchinibiffar med bulgur, tomatsallad och vitlökssås
För fyra lagom hungriga eller tre väldigt hungriga personer

Ingredienser:

Till biffarna:
2 lagom stora zucchini
1 dl parmesan
1/2 chili
2 ägg
4 salladslökar
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 näve bladpersilja

Sallad:
Små tomater av valfri sort som du tycker om
En mogen avokado
En påse bladspenat (man kan aldrig äta för mycket bladspenat hörrni)
Ett par färgglada morötter
En halv liten rödlök
Dressa med olivolja, vitvinsvinäger, salladskrydda och en halv pressad citron

Sås:
1 burk havrefraiche (eller vanlig creme fraiche om du föredrar det)
1 vitlöksklyfta (stor! eller två små!)
Salt, peppar, honung, en halv citron

Servera med bulgur, mathavre, quinoa eller vad du nu tycker om (kanske bara extra mycket sallad!)

Såhär gör du:

Riv zucchini på ett rivjärn i stora bitar och lägg i en bunke. Salta mycket. Låt stå i fem minuter och krama sedan ut all vatten från zucchinin. Blanda sedan zucchinin med alla andra ingredienser och gör åtta till tio stycken små biffar av smeten. Stek så många som får plats i stekpannan åt gången ett par-tre minuter på varje sida och vips så är det klart!

Litet tips – gör sallad och sås först av allt så du har det klart och inte behöver tänka på det. Duka och sätt på eventuell bulgur (eller vad du nu valde) under tiden som zucchinin ligger i bunken och väntar på att vattnas ur. Toppa hela måltiden med att pressa citron och strössla bladpersilja över allting – gott!

Köp hem allt, helst ekologiskt, från Mathem. Och handla hem veckans frukost, mellis och kvällssnacks på samma gång.

Puss!

      1. Parmesan liksom många andra ostar är oftast gjorda med animaliskt löpe men det finns även parmesan gjord på vegetabiliskt löpe som är vegetarisk!
        Inte alltid lätt att veta exakt hur all mat framställs! 😊

  1. Ser och låter otroligt gott, det måste jag testa någon gång! Och med bulgur till, det är ju också supergott. Tack för tipset!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi