Internationella Kvinnodagen

Idag är det Internationella Kvinnodagen.

Kvinnor. Såna jävla underbara skapelser.

Jag firar den här dagen med följande påminnelse till mig själv:

Jag ska aldrig sätta mig i traditionella kvinnofack bara för att det förväntas av mig. Jag ska vara PRECIS den jag vill vara, oavsett vad det innebär. Jag ska aldrig någonsin ändra mig eller göra saker som jag inte vill, bara för att jag förväntas göra dem som kvinna. Jag ska aldrig låta män förtrycka mig eller förminska mig, varken vid en bardisk, i min relation eller runt ett konferensbord.

Jag ska alltid kämpa för kvinnor och jämställdhet.

Jag är värd att bli behandlad med precis samma respekt som en man. Jag är värd att få leva mitt liv med samma förutsättningar som män har, inte alltid börja på minus och några steg efter en man. Jag ska inte behöva bevisa mig medan en man redan antas vara bättre eller kunna mer. Jag ska se alla människor som jämlikar oavsett kön, religion, sexualitet eller ålder. Och jag ska förvänta mig samma sak tillbaka från mina medmänniskor.

Mer precist så kommer jag att fira denna dag med att äta middag tillsammans med ett gäng starka, inspirerande och svincoola kvinnor ikväll. Samt lyssna på Beyoncé hela dagen såklart.

P.s Blir så inspirerad av alla grymma bloggerskor där ute och deras peppande inlägg om kvinnokampen – några av dem kan ni läsa här, här och här!

  1. Exakt! Jag tycker också att det är så himla viktigt att vi ändrar synen på egenskaper som anses typiskt kvinnliga, som t ex att vara känslig, försiktig, inkännande osv. jämfört med ”manlig” bossighet, risktagande, bufflighet och ”styrka”. OBS menar inte att alla kvinnor är så här eller måste vara, men är trött på att kvinnor stämplas som svaga och mesiga när detta i själva verket är väldigt bra egenskaper. Tänk om fler män var mer empatiska, hjälpsamma och ödmjuka i både jobb och relationer.

  2. Exakt! Jag har varit så innerligt trött på att män (och vissa kvinnor) tror sig ha rätten att negativt kommentera kvinnans kropp och utseende! Var och pratade om detta i finsk morgon-tv eftersom jag valde att släppa min nya låt idag som handlar om att idealet som finns gällande kvinnan endast är en ”illusion” som skapats av folks kommentarer samt medias artiklar osv.. tog tex upp hur Clara Henrys mage blev väldigt omskriven i mello medan en större manlig artists ölmage inte kommenterades alls. Skulle länka men diskussionen är på finska. Låten heter In your head ifall ni vill lyssna på Spotify och mitt artistnamn är Jannike (vill ej spamma med länk). Videon med en massa girlpower kommer senare

  3. Michaela! Du som kämpat hårt för att komma dit du är idag, vad anser du om könsvotering? Är det rätt att anställa en kvinna ”bara för att hon är tjej”, utan att se till kompetens? I många lägen är det ju ett hån mot oss kvinnor.
    Hur ska vi hitta en lösning för att få in kvinnor i till exempel bolagsstyrelser utan en lagstiftning? Män anställer ju män.

  4. Håller helt med dig och tycker du gör så jäkla rätt i att köra ditt eget race! Publicerade en hyllning till alla häftiga bossbrudar på Bossbloggen idag och du är absolut en av mina förebilder nu när jag ska starta företag och skapa mig mitt egna arbetsliv. Tack för det!

  5. Så fantastiskt skrivet! Jag var på yoga idag där min yogalärare som är man bad de män som var där att ge oss kvinnor en applåd för att visa extra uppskattning. Tyckte det var fint 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi