Balans: njutning vs. måsten

Jag stod på yogamattan idag och funderade över de frågor som dagens lärare ställde till oss i salen. Hon frågade när vi är som allra mest avslappnade, och jag såg framför mig hur jag pular omkring hemma med en kopp kaffe, choklad, kollar på en tv-serie, hackar lite grönsaker till middagen. De där timmarna när den officiella arbetsdagen är över och jag bara är. Hur jag varvar pinterest med att läsa blogginlägg, ta en dusch, lägga ett öga på valfri vardagsunderhållning på tv:n. I det är jag avslappnad, det är min stund i vardagen där jag verkligen bara är.

Sedan frågade hon när vi är som allra minst avslappnade och jag såg framför mig de senaste veckorna, hur jag stressat lagt på nytt smink på det gamla efter kontoret och sen hoppat in i en taxi mot något som ska vara trevligt men inte blir det pga för mycket uppbokat. Jag såg en kalender utan tomma dagar. Ett uppbokat schema med noll tid för vila.

När är du som mest avslappnad?
När är du som minst avslappnad?

Gör mer av ditt första svar och gör mindre av ditt andra svar. Prioritera om och prioritera rätt. Det är så man hittar balans.

Det går ju inte att hålla balansen hela tiden genom livet, ibland ramlar man (som jag de senaste veckorna), men nyckeln tror jag ligger i att hela tiden hoppa tillbaka upp på linan och fortsätta öva på balansen. Inte bara rida med i livets våg utan själv ta tag i att hitta sin egen balans. Man kan sitta och sucka över sin livssituation, men man kan också ta tag i den. Förändringen ligger i våra händer. Man kan ju faktiskt förändra hela sitt liv bara precis just nu om man bestämmer sig för det.

Så nu gör jag en förändring! Jag insåg ju bara när jag svarade på de där två frågorna vad jag måste gå tillbaka till: mer egentid och mindre sociala sammanhang, för min egen skull. För att jag ska ha kul när det är menat att vara roligt och för att jag ska kunna samla kraft i lugn och ro. Sen insåg jag också att jag vill leva mitt liv ännu mer såhär: njuta mer och göra mindre måsten.

Njuta mer och göra mindre måsten.

Smaka på den meningen. Låter inte det som livet? Jag tycker det. Och kanske är det precis det som balans handlar om, att tillåta sig själv att välja bort måsten till förmån för njutningen.

Idag gör jag en liten förändring i mitt liv. Vad gör du?

  1. Så bra inlägg! måste bli bättre på det, och även njuta av måstena. Lyxa till det lite när jag lagar mat tex. som du beskriver här:)
    Tack för en bra tankeställare!

  2. Fint! Känner mig också som mest avslappnad utan en massa måsten. Under våren bor jag utomlands med min pojkvän och jag läser två kurser på distans. Känner ÄNTLIGEN att min livslust har kommit tillbaka! Åkte ifrån ett jobb (eller är tjänstledig rättare sagt) som krävde att jag började kl 6 varje måndag och fredag (omänskligt??) och var så himla stressigt, pulsen låg alltid på MAX och fritiden handlade 100% om att återhämta sig. Har precis vågat ta steget att börja söka nya jobb som jag tror kan passa mig bättre. Känns skönt att ha hunnit landa i mig själv och inse att man faktiskt KAN förändra sin livssituation bara man vill, dock varit lite för matt innan för att ta tag i det.. Mina distansstudier har fått mig att inse att jag vill kunna styra mitt arbete själv och kunna vara mer flexibel. Och jag hoppas verkligen att ett nytt jobb bidrar till mer njutning och mindre ångest 🙂

  3. Mycket klokt! Tack för fina balansord! Det tar jag med mig till veckans inspelning av livsnjutarpodden. Kram!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi