Fisk i paket, fiskknyten, fisk i folie

Jag tänkte att jag skulle lära mig att laga fisk! Vi äter fisk hemma ett par, tre gånger i månaden bara och jag skulle gärna vilja äta det ett par gånger i veckan istället. Och så vill jag verkligen lära mig att göra supergoda fiskknyten på grillen eller i ugnen. Typ nu när vi är bortresta, bor i hus och har tillgång till grill är det perfekt att kunna laga fiskknyten till hela gänget tänker jag!

Behöver tips! Hur gör ni? Har ni något recept på enkla men goda fiskrätter? Berätta om ert bästa fiskknyte för sommaren!

(ni är bättre än google)

fiskfolie-800x1200

  1. Leilas italienska laxknyte! Lägg lax tillsammans med körsbärstomater, mozzarellaost, basilika och salami i små paket av folie. Salta och ha sedan i ugnen, 250 grader i 15 minuter. Servera med ris, pasta eller potatis. Jag föredrar potatis 🙂

  2. Haha vad kul, den där bilden kommer från min mammas kokbok Matkärlek!! Den fisken i folie är skitgod, brukar äta hemma haha. Så den kan jag tipsa om :p

  3. Salmone in cartoccio!
    Hacka urkärnad tomat, schalottenlök, citronzest+juice, mejram, olivolja salt och peppar. Lägg över en bit lax som ligger på lite bakplåtspapper och grilla på paketet! HUR GOTT som helst!
    Kram

  4. När jag har bråttom och ska göra fisk tar jag färsk lax och gnuggar med först en vitlöksklyfta och sedan pressar jag citron över den och häller på teriyakisås och sesamfrön, rullar in i folie och slänger på grillen eller in i ugnen. Supergott tillsammans med en lie hetare sallad!

  5. Mitt bästa fiskrecept går lika bra att göra i folie som i ugnsform utan grill. Ryggfilé av torsk som saltas o peppras och över häller man en blandning av smält smör, sambal oelek, pressad vitlök, honung och hackad persilja (går lika bra med fryst persilja). 20 min i 200 grader ugn om du kör på ugnsformsvarianten. Jättegott och enkelt. Vi brukar ha gröna ärtor till och matvete eller pressad potatis men lite av varje passar till.

  6. Jag säger bara GRILLAD LAX!! Det är ca det godaste som finns att äta på sommaren. Såklart tillsammans med kryddor, citron, örtsås, grillade grönsaker och kokt potatis.

  7. Min skottsäkra signaturrätt – enkelt som bara den! Lär nog du gilla! Lägg laxfiléer i folie, salta och peppra. Dra över ett generöst lager pesto, tomater och toppa med den ost du känner för. Fetaost är helt underbart, blir en härlig smak på det. Men all ost funkar nästan, ibland kör vi vanlig (gouda) och då blir det väldigt såsigt och krämigt. Kör in detta i ugnen och servera med det du känner för! Potatis etc. så gott! så enkelt! och man kan göra sin egna variant och exprimentera fram vad man gillar bäst! Perfekt vardagskäk

  8. Vilket sammanträffande, har precis googlat som tokig på detta. Jag gillar inte den mesta fisken utan det blir typ torsk och rödspätta eller liknande. Gärna panerad med remoladsås. Haha! Tänker dock att en bra bas till fiskpaket måste vara citron, blandade örter och något kryddsmör. Sen kan man ju kasta ner vad man känner för. Tomater, rotfrukter, lök, ost (kanske något som helst inte smälter till en kladdig massa, typ fetaost) eller vad man nu gillar. Ska nog testa detta i veckan faktiskt 🙂

  9. Jag brukar köra laxknyten – så enkelt! Och du kan ha i lite allt möjligt, beroende på vad du har hemma. Men min favvis är att slänga i ett par färskpotatisar (perfekt om du har typ gårdagens kokta potatis över i kylen), sparris, sockerärtor, morötter (jag brukar använda potatisskalarn och göra tagliatelliga strimlor) och kanske lite salladslök. På med en laxfilé och ett par klickar smör och flingsalt. Grilla. Ät. Drick iskall riesling till. Skål!

  10. Igår hittade jag min morfars gamla recept på fiskpudding i Torekov som jag kommer laga snart (och lägga ut recept på bloggen). Det låter lite mossigt med ”fiskpudding” men det är verkligen helt fantastiskt med smak av dill, skirat smör, fisk och färskpotatis. Sen måste jag rekommendera laxen som jag lagade häromdagen också, superenkelt, gott och nyttigt: http://foodstories.devote.se/blogs/30068599/citron–och-ingefaerstoppad-laxfilee-med-faenkaalssallad.htm

    Vi ses efter semestern! Puss <3

  11. Det allra enklaste är att köpa en stor bit färsk lax och lägga den på en stor foliebit, lägga på färsk dill och citronskivor, på med lite smör, salt och peppar och knyta ihop folien och sedan antingen grilla eller slänga in i ugnen. Funkar säkert superbra med andra sorters fisk också. Det blir så himla gott!

  12. Du MÅSTE testa detta, lax som du lägger på folieark och så har du på generöst med philadelphia”vitlök och örter” sedan smular du över fetaost, och avslutar med att ha på körsbärstomater och färsk basilika, knyt ihop och in med det i ugnen eller lägg det på grillen!

  13. Strimla morot med hjälp av potatisskalare, strimla lite valfri lök och lägg på folie. Lägg torsk på, salta och peppra med mycket limepeppar. Lägg på dill och smör. Kör i ugn eller på grill. Jag gör alltid en god sås med créme fraiche, majonnäs, kaviar (kalles) italiensk salladskrydda, dill och stenbitsrom. Lycka till!

  14. Inget fiskknyte, men panerad rödspätta med kall dillsås är fantastiskt. Eller lax i alla former, till exempel i ugnen toppat med crème fraîche och pesto. Eller den här laxpajen: http://www.ica.se/recept/laxpaj-116813/ Magisk! Jag brukar byta ut hälften av vetemjölet mot rågmjöl och strunta i saltet, eftersom rökt lax är salt i sig.

  15. Jag brukar göra foliepaket med lax. Lägger i hackad vitlök, hackad chili, rivet citronskal och bladspenat. Blir jättegott och är mycket enkelt 🙂

  16. Lax, vitlök & citron i ett folie.. Inget kan gå fel + gott att göra feta ost knyte, Då blandar du fetaost med olivolja & mycket salt & peppar i ett folie och sen lägger du det på grillen i några minuter! Så så gott! Hoppas du gillar något av alla tips du får!

  17. Nyttigt, löjligt enkelt och riktigt gott- torsk i folieknyte. Fryst torsk använder jag mig av, de grönsaker du vill (soltorkade tomater eller rödpesto vevar jag alltid i ) detta med fetaost, svarta oliver, rödlök, rucola och zucchini.. Men kan ju vara vilka grönsaker du vill!

  18. Du kommer hitta så mycket nya favoriter! Jag jobbar i en fiskaffär nu på somrarna och kände att jag var tvungen att kommentera, dock inga paket men ändå lätt fixat. Torskrygg på en bädd av brynt purjolök, valfri fast vit fisk (t ex sejfilé) med grön ärtsås och riven pepparrot samt plattfiskfilé (rödtunga etc.) ugnsbakad i vitvinssås. Det var det!

  19. Michaela! Du MÅSTE göra röding i ugn eller på grillen. Att steka fisk hemma kan ju vara lite meckigt, dels för lukten som sprider sig i lägenheten så grill eller ugn är bättre tycker jag. Röding är extremt gott för det är en fetare mer köttig fisk och har ingen tydlig fisksmak som lax tycker jag. Jag köper alltid en hel röding i fiskdisken (de är ganska små men räcker till mig och min kille) ber dem alltid skära av huvudet i affären. Haha. Den har alltid ett snitt i magen så där stoppar jag in massa tunna smörskivor och sedan en gegga av massa bladpersilja, citroncest, citronjuice och finhackad rödlök. Sååå enkelt och extremt gott! Sen brukar jag alltid göra tomat i ugnen på låg värme lääänge och en potatispuré med tryffel i. Mums!!

  20. FISH TACOS

    – Stek små koljabitar i kokosolja. Krydda med spiskummin, paprikapulver, chilli, salt.
    – Strimla rödkål ca 1/4 huvud. Lägg i en skål tillsammans med: 2 rivna vitlökslyftor, skal och saft av 2 lime, 1 tesked salt, 1 tesked socker. Låt det gotta till sig en stund.
    – Servera fisken i tortillabröd med rödkålsallad och guacamole. Gott med ugnsrostad sötpotatis till. Magiskt gott och hälsosamt.

  21. Asså, fan vad sugen jag blev!! Lax med pesto, fetaost och grädde, helt klart. In i ugnen eller i ett folie på grillen! Sviiinigt gott med en sallad till bara. Och ett iskallt glas krispigt vitvin såklart!

  22. Jag sager som alla andra – det enklaste fiskpaketet att gora ar ju att ta laxfile, lagga pa ett folieark, ha pa maaaaassoooor av citronjuice (farskpressad saklart) samt citronpeppar, stang igen paketet och in i ugnen! (eller lagg pa grillen om du har en sadan). Sa enkelt, sa gott.
    Daremot ar jag GRYMT imponerad av alla underbara tips du fatt! Ska latt printscreena och spara, tack hurrni! Ni ar bast, sa mycket inspiration! <3<3

  23. Asiatisk lax

    Bryn laxkuber i kokosolja. Häll på soya, sesamolja och hackad vitlök. Vänd runt och ställ in i ugnen några minuter på 200 grader.
    Ånga broccoli kort och vänd sedan runt den i stekpannan med lite honung och havssalt.

    Riv limeskal och pressa saft i creme fraiche. Sprinkla rostade sesamfrön på laxen.

    Servera laxen och broccolin med quinoa, limesåsen, sockerärtor.

  24. Blanda olivolja, krossade tomater, fetaost, koriander, salladskrydda, pressad lime, fiskkrydda och vitlökssalt efter smak och ha i folie tillsammans med torskfile, in i ugnen eller lägg på grillen!

  25. Vad roligt att få tips på allas favorit fiskrecept, vill prova allt nu! Mitt favvorecept passar att toppa laxssida med, eller som fyllning i färsk hel fisk som t ex röding.

    Hacka chili, skiva vitlök tunt, riv citron/limeskal och klappa in i fisken. Droppa över japansk soja, olivolja och limesaft. Om man har lime över kan man lägga på några skivor. Blir godast på grillen men funkar i ugn också. Supergott med limesås till: creme fraiche, zest av 1 lime, ½ pressad lime, ½ riven vitlöksklyfta och 2 tsk honung eller agave.

  26. Hej Michaela!
    Blev så himla glad när du började följa mitt matkonto EatingNaked förra veckan, läser din blogg och du verkar superklok 🙂 Gjorde en laxrätt igår på grillen och tänkte på detta inlägg så taggade dig i bilden 🙂

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi