Julmackan – en döende tradition?

Hawaii klickade jag hem julvört och så införskaffade jag mig en god julskinka för att, under de sista veckorna fram till julafton, äta min sedvanliga julfrukost. Julvört med russin, julskinka och grovkornig senap som pålägg och med en kaffe eller svart te till. Det har varit en av mina höjdpunkter med julen varje år sen jag var liten.

Dagen innan julafton brukade jag och Timmy klä julgranen medan mamma och pappa gjorde julskinkan. När granen var klädd och klapparna inslagna brukade vi sätta oss i soffan, äta skinksmörgås och beundra granen.

Sedan jag flyttade hemifrån har jag köpt den skivad över charkdisken, men jag har ändå älskat den där mackan. Fram tills i år!

Det är så starkt betingat hos mig att julmackan ska vara god, men efter ett par dagar av att ha ätit den till frukost insåg jag att jag inte tyckte den var så god längre… och efter ytterligare några dagar insåg jag att jag faktiskt inte ville äta den till frukost längre, utan hellre något annat. Jag slutade med kött som pålägg i början av det här året (med vissa få undantag) och det blev så tydligt för mig när det var dags för årets julskinka att det är en döende tradition hos mig. Jag vill inte äta skinka längre. Såklart ska jag aldrig säga aldrig – kanske en liten bit på julafton eller under en brunch när jag äter egg benedict. Men såhär flera dagar i rad, som en version av en perfekt julfrukost, nej tack. Jag vill ha min frukost vegetarisk (lakto ovo). Ett litet steg för mänskligheten men en ganska stor mat-insikt för mig.

SÅ därför måste jag hitta en ny frukosttradition under december månad. Risgrynsgröt? Vörtbröd eller knäcke med någon julig ost? Vad äter ni till frukost? Idag slängde jag julskinkan och så blev det en acaibowl istället, mycket godare.

img_4009

En julmacka i helgen som jag inte njöt av. No more julskinka for me.

  1. Åh, bästa du!! Tack för att du tar steget, och väljer att utesluta skinkan <3 Klipper in en text från djurens rätt:

    "På mitt julbord blir det ingen julskinka. Till det finns det 350 000 anledningar. Ingen av dem fick chansen att leva sitt liv."
    Grisar i livsmedelsindustrin lever i en ensidig och stimulansfattig miljö. De får mat två eller tre gånger per dag vilket givetvis blir dagens höjdpunkt. Trängsel och konkurrens leder till stor stress före och under utfodringen. Det bidrar till diarré, magsår och beteendestörningar. Skinka från ungefär 350 000 grisar kommer att stå på julborden i Sverige i år om vi inte gör något för att ändra på det.

    Du är en förebild! Låt oss fylla våra julbord med LIV istället för död <3 Kram!!

  2. Jag brukar unna mig laktosfri risgrynsgröt som julfruktost på helgen. Jag värmer en färdig plastkorv med gröt i en gryta med en skvätt vispgrädde för den goda smakens skull!
    Nu finns det färdiga korvar med laktosfririsgrynsgröt både i vanliga affärer och på bl.a. mathem. (https://www.mathem.se/varor/risgrynsgrot-fardig/risgrynsgrot-laktosfri-500g-lecora)

    Till kan du ha vad du är sugen på, en god julost (eller annan god ost), Cream cheese och avocado, ägg, ritkigt grovt bröd (dansk råg typ) med mandel/jordnötssmör, skivad banan och honung.. Pepparkakor med mögelost?

  3. Haha vad sjukt. det är exakt samma för mig i år. Jag bojkottar julskinkan/allt griskött helt och hållet! Ska till och med laga min egna vegetariska julmat till julbordet och ta med när vi firar hos släkten! Men till frukost kör jag istället gröt med kanel för att få lite julsmak samt knäckebröd och någon god ost till (finns ju ”julost”) och sen är det! Grisar är alldeles för intelligenta och söta för att bli ätna. Bara för att man alltid har ätit griskött till jul på grund av traditioner betyder det ju inte att man ska göra det för resten av ens liv ellerhur?
    Kram

  4. Jag reagerade faktiskt på den där mackan när jag läste förra inlägget och är inte förvånad. Har själv slutat äta kött och fisk i år och nästan helt slutat med mjölkprodukter. Gillade också skinkmacka tidigare, men nu not so much. Har dock inga tips på annan julig frukost tyvärr. Förutom att avsluta frukosten med en lussekatt kanske…

  5. Jag har kokat risgrynsgröt på helgen och värmt snabbt till frukost, den här veckan äter jag vört/julknäcke och cheddar. Vego men maxad julstämning!

  6. Jag äter vaniljyoghurt (ibland pepparkaksfil) med hemmagjord saffransgranola och lite kanel. Känns juligt och är riktigt gott!

  7. Har fått exakt samma insikt iår som dig. Visst känns det bra! Vissa traditioner kan man faktiskt överge. Jag känner att det är dags att hitta nya.

    1. Ja det är en härlig och liksom stark känsla – att man inte behöver hålla fast vid traditioner. Att julskinkan faktiskt kan få vara ett minne blott. Hej då skinkan! Puss!

  8. En härlig smoothie på banan, vego-yoghurt typ soya eller havre, apelsin och en skvätt kanel. Saffran om man vill lyxa. Till det chai-te!

  9. Min craving varje december månad är julknäcke (du vet Wasas årliga), med en god ost och en sötstark senap (helst Västerviks), och med en kopp svart te till. <3 Prova, du kommer mysa loss!!

  10. Saffransgranola som någon nämnde ovan lät ju så gott, det måste jag prova! Jag har inte heller hittat vad jag vill ha på frukostbrickan. Får kanske prova gröt som flera andra gör, men saffransgranola lät ju fantastiskt!

  11. Har inte fått nån bra feedback från vänner men skriver vad jag äter ändå.. jag äter en schysst vörtlimpa med den godaste senapen jag vet. För min del räckte det att ta bort skinkan från den mackan. Det är ju den mumsiga senapen i kombo med färskt gott bröd jag ville åt. Så var det för mig i alla fall. Kan ju vara nice att ha till en skål gröt eller så iaf. Smaken finns kvar men traditionen fick sig en twist.

  12. Vortbrod med herrgardsost och massor med smor! Min basta macka i hela varlden. Min mamma moter alltid mig pa flygplatsen nar jag kommer hem till jul, och har da alltid med sig tva vortbrod med herrgardsost-mackor som jag kan tugga i mig i bilen hem. OBS! Brodet maste vara utan russin.

  13. Är inte vegetarian men äter inte kött så ingen skinka för mig. Har inte ätit kött på 15 år. Just nu äter jag kokosyoghurt med granola och ett glas mulitvitamin och en kopp kaffe till frukost.

  14. Det finns ju god cheddar ost som gifter sig i munnen med vörtbrödet. Det skulle nog jag tipsa om! Eller havregrynsgröt/risgrynsgröt med kanel!

  15. Jag brukar köpa Gateaus Petit Blanc och rosta i rosten på låg värme (annars blir kanterna så hårda), sen på med smör när de svalnat lite pga gillar inte smält smör och västerbottensost på det OMNOM kan äta flera skivor. Sen en kopp te (inne på svart just nu, tror det är kylan) och en clementin på sidan, dom är ju uuurgoda runt jul! Om jag glömt svänga förbi bageriet är tunt tunt surdegsknäcke (wasas runda man bryter själv) miinst lika gott! Julfrulle klar!

  16. Insågs precis samma sak imorse (!) eller insikten kom smygande under helgen. Jag kommer äta vört med juledamer eller gräddost 🙂

  17. På julen köper jag Pepparkakskrydda på påse (från santa maria) och har på gröten 🙂 iband har jag kört saffran.

    Viktigt och bra inlägg tycker jag, tack Michaela! Tycker tvärtom, att det är ett stort steg för mänskligheten! Att komma till insikt är steg 1, att sen börja ifrågasätta strukturer kring djurhållning exempelvis, leder vidare och bidrar till en snällare värld, jag är så säker! Skippa julskinkan!

  18. Så roligt att höra!! Det här blir min tredje jul där jag skippar skinkan (och alla andra djurprodukter), känns lika jävla fantastiskt fortfarande:) Tips på frukostar:
    -rostat bröd med tahini & jordgubbssylt!
    -rostat bröd med jordnötssmör, bananskivor & kanel.
    -rågbröd med avocado, tomat & örtsalt
    -bröd med hummus/bönröra & tapenade, eller rödbetshummus!
    -fruktsallad & Planti’s yoghurt
    -veganska banan pannkakor
    -chiapudding!

  19. Jag tycker Astrid och apornas julskinka är supergod på mackan, och helt vegetarisk! Jag och pappa brukar tillaga den i ugnen och granera med senap! Det blir mums och supersmidigt att skinkan är relativit liten.

  20. Har återupptäckt mannagrynsgröten som jag inte ätit sen barnsben! Så gott, lent och varmt 🙂 framförallt enkelt och inte massa krångel med gryn som ska blötas hit och dit – nej nej man bara blandar mannagryn med mjölk, kokar upp med en nypa salt och servera sedan med bär och kanel. MUMMA!

  21. Jag fixar oftast goda äggmackor, en fräsch fruktsallad och gott julte. Tycker att det är fantastiskt att fler och fler tänker till kring maten och det vi väljer. Blir lite ledsen när du skriver att du slängde den bara, finns så oerhört många som inte har råd med mat och julen är ofta extra tuff.
    Själv äter jag några skivor julskinka, ett litet gäng köttbullar & prinskorv kring jul. Jag väljer att köpa kött från en gårdsbutik där allt är eko, reko och ”härodlat” som man säger här…
    De säljer också grönsaker, fina juläpplen och must och ägg.
    Resten av året blir det mest grönt och fisk, gårdskyckling eller något viltkött från deras skogar.
    Om man äter med måtta, eftertanke och betalar de där ganska många kronorna extra för respektfullt hanterade råvaror så känns det bättre tror jag.

  22. Då måste jag få tipsa om den godaste smoothien! Mixa mango, banan och kanel, super enkelt och det smakar kanelbulle! Har också slutat äta griskött och är på god väg att skippa nötköttet också, min kropp är värd bättre känner jag 💪🏼

  23. Håller med! tycker också att en näringsfattig frukost baserad på mackor är döende också 🙂 Att starta dagen med några skivor mjöl (& därmed socker) i magen som ger än noll näring, noll energi (förutom en snabb kick) & en dålig bas är inget för mig längre. Det finns ju SÅ mycket som är både godare och bättre, ex Acaíbowl som du säger 😀 Vill man ha en julig smak kan man ju alltid köra pepparkakskryddor i gröten och toppa med goda nötter, bär & nötsmör, pimpa en fet smoothie med avokadobas med nötsmör & rawkako och äta med omelett, mugcakes i alla dess smaker eller pumpagröt med valfria kryddor som drar sig åt det juligare hållet 😀 Så mycket härligare & mer energigivande! Hoppas du får en supermysig jul!

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi