En fråga och ett svar om att skriva

Hej Michaela!
Har följt dig ända sedan Rar tiden och tycker verkligen om det du skriver om och gör. Jag älskar din klädstil (skulle kunna kopiera den rakt av) och du är vacker som en dag! Det jag ska skriva nu är tyvärr inte lika positivt men jag har funderat på detta länge och undrar lite över din svenska och grammatik. Jag vet inte om det är så att jag har börjat lägga märke till det mer eller om den på något sätt har försämrats? Men jag ser att du hittar på egna verb ”drinkar som röker” i ett inlägg till exempel och vid flertal tillfällen har jag sett att du har problem med att få till rätt ”possessivt pronomen” ,( hans, hennes, sin ,sitt osv) bland annat i detta inlägg. Jag undrar eftersom du själv säger att du älskar språk, och gärna hade velat bli svensklärare hur du ställer dig till detta? Du skriver fantastiska texter innehållsmässigt och är grym på att sätta ord på känslor. Men jag förstår inte? Känner du inte ansvar som skribent? Läser du igenom när du har skrivit klart? Som jag har förstått det så lägger du mycket tid på varje inlägg, hur går det ihop? Jag vill absolut inte sluta läsa din blogg, eller dina böcker för den delen. Kanske bryr jag mig för att jag är en språknörd, kanske borde jag vara tyst. Hur som helst önskar jag dig allt gott, även om man kanske inte tror det 🙂

Hej Maria!

Jag älskar att skriva. Alltså älskar älskar älskar! Men Gud så tråkigt det är med grammatik alltså. För mig handlar ord om KÄNSLOR först och främst. Sen igenkänning. Och någonstans längre ner på listan kommer rätt eller fel. Jag är inte så förtjust i saker där det ska finnas rätt eller fel. Jag gillar känslor, leva, njuta. Inte pekpinnar och rädsla. För när det finns rätt och fel finns det också alltid en rädsla i att göra just fel.

För mig handlar intressen om njutning. Det är tråkigt att det här prestationssamhället vi lever i har skapat en värld där man måste vara bra på sina intressen – annars får man nästan inte ha dem. Oavsett om jag gillar att skriva eller att dansa, sjunga, spela golf eller laga mat så vill jag göra det för att jag njuter av det, inte känna att jag måste vara perfekt på det. Man kan väl få älska golf och bo på en golfbana även om man har 52 i handikapp. Eller sjunga högst på karaokebaren trots att man inte är Beyoncé. Eller skriva tre böcker trots att man inte har perfekt grammatik.

Ja och då kanske ni tycker att ”Men hallå, skriva är ju inte ditt intresse – det är ju ditt jobb” och det har ni ju rätt i. Tack Gudarna för att jag får jobba med mitt intresse btw. Men det här är 2017 – jag behöver inte vara ett grammatiskt proffs för att få jobba med text. Jag har korrläsare för mina böcker och här i bloggen handlar allt om känslor. Mitt mål när jag skriver är att ni ska känna er nära mig, inte att jag ska få MVG av er språknördar som läser bloggen.

Sen jag släppte min tredje bok har jag märkt en trend i att påpeka för mig hur bristande mitt skrivande är och hur dålig jag är rent grammatiskt. Jag vet inte om det är så att ni förväntar er att en person som har skrivit tre böcker ska skriva felfritt, eller om ni tycker att det är orättvist att någon som ”inte kan skriva” ändå får släppa böcker.

Jag tycker inte att jag inte kan skriva. Jag tycker att jag skriver svinbra. Jag får folk att känna saker och det är det ENDA jag vill använda mitt skrivande till. Jag är inte perfekt, tyvärr, och det är inte min grammatik heller. Jag kan vara bra på att skriva ändå. Jag har kärleken, lusten och intresset. Det är det som är det viktiga, oavsett om det är ditt intresse eller ditt jobb. Skrivandet eller matlagningen.

Och en sista liten grej bara: ni som vill göra saker i ert liv – gör dem. Blunda för alla rätt och fel. Gå på känsla och lev. Var inte rädda för att människor ska påpeka att ni är dåliga på någonting. Sjung högst, dansa vildast och skriv mest.

Jag har så mycket vänner som jobbar i min bransch trots att de har dyslexi, författarkompisar som förmedlar känslor trots att de ”aldrig har kunnat skriva”.

Ja nu svävade jag iväg lite från dina frågor här Erika, hehe, men jag tror att du har förstått var jag försöker komma. Jag har ingen vidareutbildning efter gymnasiet, jag har bara levt på känsla. Om jag skulle bestämma mig för att bli svensklärare en dag skulle jag väl bli tvungen att lära mig grammatik 100% perfekt, men nu jobbar jag ju inte som det. Du frågar mig om jag känner ett ansvar – ja, det gör jag. Jag känner ansvar i att vara sann i mina ord och vara öppen i mitt språk. Visa via mina böcker och min blogg alla olika nyanser i mitt liv. Varje vecka får jag höra att jag har förändrat livet för människor som har gått igenom jobbiga saker. Och då vet jag att det jag gör är så jävla viktigt. För ångest skiter i grammatik.

PUSS och ha en härlig söndagskväll!

Ps Vet att ni stör er på att jag blandar ihop de och dem, försöker tänka på det men det är lätt hänt att jag blandar ihop dem (de?) ändå 😉 Det är inte så noga tycker jag men som sagt,  jag försöker bli bättre!

  1. Tips på hur du kan skilja på dem och de. Ersätt dem med oss och ersätt de med vi och se hur de passar in bäst i meningen.

  2. Ett tips med de och dem.
    Exempel: Jag vet inte vad som hände med mig (dem)
    Jag (de) vet inte vad som hände med mig.

    Dvs. När du är osäker, se om det är jag eller mig som passar i texten. Är det jag blir det de, är det mig blir det dem.

    Vet inte om jag förklarade sett bra men det hjälpte mig (dem HEHE) dom fan.

  3. Hej!

    Skulle du snälla snälla vilja lägga upp bilder på din balkong, eller skriva ett inlägg med inredningsinspo för balkongen! Har precis flyttat till en lägenhet med en väldigt stor balkong men har ingen aning om vart man ska börja, och älskar din stil så tänkte att det kan vara en bra start 🙂

  4. Roligt att språknörden själv särskrev i sitt inlägg 🙂 Måste faktisk säga att du Forni skriver (grammatiskt) mycket bättre än många i branchen.. kan faktiskt tycka att det är pinsamt hur dåligt vissa av chefsredaktörerna på dem stora bloggportalerna stavar :// Keep up the good work Forni!

  5. Hej! Är utbildad översättare och jobbar varje dag med att korrekturläsa olika texter och är också en riktig språknörd. Jag tycker att du är jättebra på att sätta ord på känslor och absolut en av de många bloggare jag läser som skriver allra bäst – både innehållsmässigt och grammatiskt. Visst kan du göra småfel, men det händer ju alla! Har aldrig kommenterat innan men kände mig bara tvungen när jag såg att du fick kritik för ditt språk och det finns så många bloggare som skriver mycket sämre – på din blogg känns det verkligen som att du bryr dig om texterna och anstränger dig för att de ska bli så bra som möjligt. Sen är det faktiskt så att Maria inte heller är perfekt – ”Rar tiden” är en särskrivning och ska skrivas ihop som ett ord eller med bindestreck. Känner mig ganska löjlig som sitter och påpekar det, men den här kommentaren handlade egentligen bara om att jag ville skicka lite pepp till dig, Michaela! Du är grym och jag ser alltid fram emot att läsa din blogg 🙂 Puss!

  6. I skolan idag läggs mycket mera fokus på förmågan att faktiskt kunna skriva och uttrycka sig än att det alla gånger blir grammatiskt rätt eller ens rätt stavat. Jag själv är inte van vid det, det är ett tag sedan jag var där, men har barn i övre tonåren och har förstått att det är annorlunda nu jämfört med när jag gick i skolan. På ett bra sätt, kan jag ändå tycka. Petar man för mycket i grammatik och rättstavning är det risk att kreativiteten dödas och det måste ju ändå vara värre. För övrigt har jag aldrig tänkt på att ditt skrivna språk innehåller speciellt många brister, Michaela. Du är jättebra på att skriva! 🙂

  7. Så sant!

    Btw, tänk dig som på engelskan! They – de, och them – dem! Det brukar funkar för mig 🙂
    Typ I would not let them take it – Jag skulle inte låta DEM ta det, och they were so cute – DE var så söta! Trevlig helg!

    1. Kör också they och them. Annars hade jag aldrig kunnat veta när jag ska använda vad haha

  8. Tack Michaela för att du vill uttrycka känslor. Vi behöver dig! Det spelar ingen roll hur rätt din grammatik är när vitsen är att få fram känslor. Du lyckas med det och det är de viktigaste!

    Kärlek till dig,
    Weronika

  9. Håller med dig i ditt svar Michaela. Man lär sig hela livet och att göra saker som man inte kan perfekt är vägen till utveckling, så kör på! Ingen blir VD första dagen på ett storföretag dagen efter internshipet är avslutat.

  10. Hej Michaela!
    Haha ja, jag särskrev, fanken också 😉 Till mitt försvar så jobbar jag ej med att skriva men håller med alla ovanstående om att alla kan göra fel. Tycker du svarade SÅ bra på alla frågor. Tack för det. Och som sagt du är en grym skribent och jag fortsätter läsa din blogg med lika stor entusiasm som sedan RARTIDEN (hehe). Kram Maria

  11. men det fina med inte helt korrekta texter är ju att de känns mer nära och personliga vilket är det man vill ha i en blogg ju! Jag iaf 😉

  12. Jag tycker du också är helt fantastiskt bra! Jag stör mig inte alls på grammatiken. Fortsätt som du gör. Kram!

  13. Underbart inlägg och svar tycker jag och så BEFRIANDE! Jag är precis som du och vill leva mitt liv i känslor och inte efter vad som är rätt eller fel. Är så innerligt tacksam över att leva i ett land där alla kan komma till tals och där olikheter får ta plats med möjligheter att förverkliga sig själva trots ”brytande” normer. TACK för att du berör och alltid lyckas sätta ord på sådant jag själv tänker och känner. KRAM <3

  14. Jag tror att problemet är att språket är ett väldigt precist verktyg och det är därför viktigt att vara tydlig med vad man syftar på. Det gäller främst grammatiska regler, meningsuppbyggnad och till sist stavning. Jag förstår att det inte är någon idé för dig att besvara och anpassa dig efter varje kritisk kommentar, men det finns skäl till det finns korrekturläsare. Att skriva är viktigt och varje ord tillför något till en handling eller en historia. Därför är jag förvånad över att du inte tar det mer seriöst. Det låter väldigt slappt att skriva att du formligen ”inte bryr dig”.

    Jag kan även tillägga att det för många är ett irritationsmoment att stötta på grammatiska fel (givet att man vet vad som är rätt grammatik).

    You do you men det finns utrymme för förbättring överallt! Att skriva vackert är konst och det finns anledning att anstränga sig för det vackra.

  15. Skulle varit så kul att se dig som lärare! Jag tror du hade varit super, även om det är en helt annan karriär än den du har nu. Kram från en blivande svenskalärare

  16. Du är min favoritblogg av just den anledningen att det känns som att du verkligen lägger ner tid på att skriva ihop dina inlägg och formulera dig med just dina ord. Du förmedlar känslor – ja herregud så grym du är. Fint av dig att ens vilja bemöta den kommentaren, ta inte åt dig och förändra inte ditt språk. Det är unikt för dig och jag som läsare uppskattar dina ord.

  17. Bra fråga av Maria och mycket bra svar av dig! Intressant läsning 🙂 Fredrik Lindströms bok ”Världens dåligaste språk” fick mig att bli en lite mindre språknörd. Språk handlar om kommunikation, att förmedla, att göra sig förstådd. Lyckas man med det så har man använt språket ultimat och tjaaa… på ett perfekt sätt 😉 Jag älskar ditt alldeles egna, unika språk och skrivstil. Jag kan läsa en text och genast veta att det är du som har skrivit den, det är häftigt! Puss

  18. Hej! Jag vet inte om det menades i både din blogg och dina andra texter/böcker, men där tycker jag att det är helt okej om det är skillnad och att bloggen ska kännas mer personlig och att det inte är lika viktigt; om det ibland blir lite mer talspråk t. ex. (generellt i bloggar alltså). Med böcker däremot eller texter i ett magasin i allmänhet är det viktigt (tycker jag) om någon korrläser, oavsett om det gäller stavfel, missade bokstäver, grammatiska fel eller särskrivningar och det finns det väl alltid någon som gör på förlag och tidningar. Jag tycker också att alla som vill ska få skriva men en kan ta hjälp med vad en tycker är svårt. 🙂 Kram!

    1. Jag vill tillägga att jag tycker att du skriver väldigt bra och att det viktigaste är att förmedla känslan och det en vill säga.

  19. Så bra skriverit fina du!!! Spot on blir så glad och stärkt av ditt svar 🙂 Precis så jag känner men du lyckades sammanfatta det i ord, det om något är någon som kan skriva ❤️

  20. Väldigt bra svar! Jag har inte heller stört mig på ditt språk, men jag är å andra sidan ingen språknörd. Jag tycker precis som du att det viktigaste är känslan man förmedlar med sina ord. Jag har alltid älskat att både skriva och tala, men efter att ha varit farligt nära väggen (eller ja, jag var nog väldigt mycket ”i” den, men det blev inte permanent) för några år sedan så har jag fått uppleva hur det är att tappa orden. Så fort mitt liv blir stressigt så tappar jag mitt ordförråd. Jag uttrycker mig konstigt och jag kan sitta länge med ett mail och bara leta efter ord och sen fundera över hur dom stavas. Det är en jättekonstig känsla efter att alltid haft högsta betyg i svenska och sedan utbildats till jurist (där språket är ett väldigt viktigt verktyg). Det som alltid har kommit så lätt och helt gratis är nu borta? Och i dom lägena når jag det inte hur jag än försöker? Det är obehagligt, väldigt obehagligt, vad stress kan göra med kroppen. Nu tittar jag tillbaks på dom åren med stolthet ändå (som den prestationsprinsessa jag är), för jäklar vad grym jag var! Vad jag åstadkom mycket! Men det kostade som sagt och i mångt och mycket blir jag nog aldrig mig själv fullt ut igen. Tänk på det alla ni andra.. all framgång har sitt pris och ibland får man försöka att överväga om det verkligen är värt det innan man gör det, så att man inte sitter där med en bitterljuv eftersmak.

    (lång kommentar, sorry. Behövde nog skriva av mig lite!)

  21. Orden som flödar ur dig blir till fantastiskt läsvärda texter Michaela! Ditt språk är alltid följsamt och du lämnar mycket att fundera över åt läsaren.

    I egenskap av svensklärare ser jag dock en vinst i att studera grammatik och att lära mig hur språk är uppbyggda. När jag kan reglerna, har jag också ett större spelrum att bryta mot reglerna, dvs. jag vet varför jag bryter mot reglerna. Såväl skickliga författare som skribenter gör det hela tiden, men sedan finns det också dem som har ett påtagligt slarvigt språk, vilket många gånger förstör läsupplevelsen totalt. Jag tycker att det är trist att somliga lärare ser det som viktigare ATT eleverna skrivarna, än HUR de skriver. Jag menar att det måste vara ett samspel mellan de båda parametrarna. Jag ska inte döda någons skrivarglädje men jag måste också utmana deras kompetens inom skrivandet. Ingen mår dåligt av att utvecklas, däremot av att stagnera.

    Jag ser fram emot alla dina vackra texter. Ha en fin dag!

  22. På tal om svensklärare så måste jag tipsa dig om världens roligaste yrke, om du någon gång skulle vilja byta bana 🙂 jag är själv lärare, i svenska och historia, och jag är absolut inte expert på någon av dessa ämnen. Jag har ett stort intresse och engagemang för mina ämnen och jag älskar att undervisa och möta eleverna, men jag kan helt enkelt inte veta allt eller skriva perfekt hela tiden och det fungerar bra ändå!

  23. Jag är en riktig språknörd som kan bli fruktansvärt frustrerad över grammatiska fel, syftningsfel och särskrivningar. Jag tycker dock inte att språket är någonting annat än ett verktyg för att förmedla budskap. I vissa fall måste språket vara korrekt för att ett budskap ska gå fram. I andra fall är innehållet mycket viktigare än ett korrekt språk och i dessa fall påverkas inte budskapet det minsta av språkliga fel (med undantag för de fall då läsaren inte förstår vad avsändaren vill ha sagt). Jag tycker att du är otroligt duktig på att förmedla känslor genom det skrivna ordet och jag tycker inte att skribenter har något ansvar vad gäller språket. De måste givetvis stå för vad de skriver men det hänger knappast på användningen av ett korrekt språk. Trevliga kommentarer med tips om hur man kan använda språket är säkert välkomna men Marias (eller Erikas) kommentar tycker jag bara är onödig. Att kommentaren är inlindad gör varken till eller från. Fortsätt att skriva på det sätt du gör, några språkliga fel här och där har hittills aldrig påverkat budskapet i dina texter negativt! <3

  24. Jag har utbildat mig i 4 1/2 år till svensklärare och jag tycker att det absolut viktigaste kriteriet i skrift är att kunna beröra och göra sig förstådd, och det lyckas du med. Grammatiken förändras och blir sekundärt jämfört med innehållet. Har dessutom läst din blogg i flera år och jag har aldrig stört mig på ditt språk. Fortsätt som du gör <3

      1. Definitionen på att vara författare har väl aldrig inneburit ett krav på absolut grammatiskt korrekt språk, Elin? Då tror jag vi finner väldigt få som kan kalla sig författare i slutändan. De böcker, artiklar, noveller osv. som vi läser idag, och har läst genom tiderna, skrivna av s.k författare, har ofta korrekturlästs om och om igen av människor som arbetar med att filtrera bort grammatiska missar. Så se dessa bloggtexter som #nofilter, om det blir lättare att acceptera för dig.

        Att säga att en person inte har rätten att kalla sig författare på grund av att en text innehåller naturliga grammatiska snedsteg men förmedlat och berört tusentals – det är, ta mig tusan, som att säga att någon inte har rätten att kalla sig snickare för att en ibland slagit spiken snett men lyckats bygga ett hem, eller inte får kalla sig målare för att en ibland hamnat utanför linjerna men med färgen lyckats ge liv åt ett objekt, och heller inte får kalla sig konstnär för hen inte följt alla konstens regler…

  25. Måste kommentera här nu trots att det var flera dagar sedan jag läste inlägget. Vill bara på något sätt förmedla hur otroligt fin person jag tycker du verkar vara. När jag läste ditt svar här kände jag, precis som andra har sagt här; ”klockrent”. Ofta när jag läser frågor i dina Frågor med Forni-inlägg börjar jag fundera på hur jag hade svarat, och jag vet nästan aldrig hur jag hade svarat eftersom många frågor är så tänkvärda och ofta lite känsliga. Men du lyckas liksom varje gång, och samma sak här. Du tar dig an frågan med en sån härlig inställning och ödmjukhet och du skriver så genuint att det blir så självklart. Jag tänker nästan alltid ”Varför tänkte inte jag på det?”.
    Nu kanske det blir väldigt långt här. Men jag vill i alla fall bara säga, för det första, att jag inte alls håller med om kritiken kring din grammatik/språk. Jag gillar att skriva och uttrycka mig så är nog också ganska kritisk när jag läser texter, men har inte alls tänkt på det här. Men främst av allt vill jag bara uttrycka min tacksamhet för den fina stämning det är här på din blogg. Jag vaknade imorse, väldigt trött och omotiverad för jag måste sitta och plugga inomhus en ledig dag när det är sol ute. Så då var min första tanke ”Jag går in och läser Michaelas blogg”. Och nu när jag har gjort det så är jag så mycket mer peppad på dagen, livet och mer motiverad att plugga. Du förmedlar en underbar känsla och en livspepp som gör att man blir på bra humör! Så, stort tack! Du verkar som sagt vara en väldigt fin, omtänksam person och jag är så glad över att vi alla får ta del av det genom din blogg. Stor kram! <3

    1. Wow Sara, vilken varm och fin kommentar. Det gör mig så oerhört glad att du uppskattar bloggen och tycker att det är mysigt här inne. Många frågor jag får är verkligen knepiga och det tar lite tid även för mig att fundera ut svar, man vill liksom vara klok men även vänskaplig och ibland kanske lite hård. Vad glad jag blir över att du tycker att jag lyckas.
      Tack för att du gjorde min dag med din kommentar.
      Massa kärlek
      Michaela

Välkommen att kommentera! Kommentarer godkänns vardagar kl.08-18 av en moderator innan publicering.

Tänk gärna efter en extra gång på hur det kan uppfattas när du framför kritik. Här inne visar vi respekt. Vi önskar gärna att kritik framförs med ditt riktiga namn och mejladress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi